ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΑΤΑΣ

Η Διατροφή της γάτας συνοπτικά:

  1. Η σωστή διατροφή βοηθά στην ευζωία και μακροζωία της γάτας σας.
  2. Προσφέρετε στη γάτα σας υψηλής ποιότητας τροφή κατάλληλης για την ηλικία της και την κατάστασή της.
  3. Η γάτα είναι αποκλειστικό σαρκοφάγο και πρέπει να τρώει κρέας. Μην την ταΐζετε με τροφή για σκύλους ή ανθρώπους.
  4. Επειδή η ξηρά τροφή βοηθά στη στοματική υγιεινή, είναι προτιμότερη από την κονσερβοποιημένη τροφή.
  5. Η γάτα σας πρέπει να έχει στη διάθεσή της συνεχώς καθαρό και φρέσκο νερό.

—————————————————————————————————————-

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Η τροφή καλής ποιότητας, εκτος των άλλων, εξασφαλίζει την ανάπτυξη υγιούς μυοσκελετικού και ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύει τη στοματική υγιεινή και, διατηρεί το δέρμα υγιές και το τρίχωμα λαμπερό.

Οι γάτες έχουν ανάγκη από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πρωτεΐνες. Δεν μπορούν να είναι χορτοφάγες γιατί χρειάζονται στοιχεία από το κρέας όπως η ταυρίνη. Οι τροφές των σκύλων και του ανθρώπου δεν περιέχουν αρκετά τέτοια στοιχεία και για αυτό δεν πρέπει να προσφέρονται για την αποκλειστική διατροφή της γάτας.

Υπάρχουν διαθέσιμες στο εμπόριο πολλών ειδών υψηλής ποιότητας τροφές για γάτες. Πολλές δίαιτες είναι προσαρμοσμένες για γάτες με ειδικά προβλήματα όπως, προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία κ.α. Αν δίνετε στη γάτα σας τροφή υψηλής ποιότητας, μην της χορηγείται συμπληρώματα διατροφής.

Επειδή η ξηρή τροφή βοηθά στη διατήρηση της στοματικής υγιεινής προτιμάται από την κονσερβοποιημένη τροφή. Παρόλα αυτά η τροφή σε κονσέρβες περιέχει περισσότερο νερό και είναι περισσότερο εύγευστη αυξάνοντας την όρεξη της γάτας όταν είναι ανόρεκτη.

Η σωστή διατροφή είναι πολύ σημαντική για τα μικρά γατάκια καθώς χρειάζονται ημερισίως περισσότερες θερμίδες, λίπος, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία από τις ενήλικες γάτες. Τα γατάκια πρέπει να τρώνε ειδικές τροφές και να ταΐζονται αρκετές φορές την ημέρα μέχρι την ηλικία των 9-12 μηνών.

Οι έγκυες γάτες και αυτές που θηλάζουν χρειάζονται επίσης ειδική διατροφή. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τάισμα

Στις γάτες η τροφή πρέπει να προσφέρεται σε ήσυχο χώρο.

Αν έχετε πολλές γάτες και δεν έχουν καλή σχέση μεταξύ τους, πρέπει να τις ταΐζετε σε διαφορετικό χώρο.

Αν η γάτα σας είναι ιδιαιτέρως εκλεκτική με το φαγητό, αλλάξτε αρκετά είδη τροφής μέχρι να βρείτε αυτό που της αρέσει.

Αν η γάτα σας είναι ενήλικη και δεν είναι λαίμαργη, τότε μπορείτε να της έχετε φαγητό στο πιατάκι της όλη την ημέρα. Η κονσερβοποιημένη τροφή δεν πρέπει να παραμένει για πολύ ώρα εκτός ψυγείου γιατί αλλοιώνεται γρήγορα.

Τι πρέπει να ξέρω για την παχυσαρκία;

Η παχυσαρκία προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιολογικά προβλήματα, προβλήματα στο μυοσκελετικό σύστημα. Η παχυσαρκία επιπλέκει επίσης χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες το ζώο ίσως να χρειαστεί να υποβληθεί στο μέλλον.

Ανορεξία

Η ανορεξία είναι συνήθως σύμπτωμα κάποιας ασθένειας στη γάτα. Αν η γάτα σας δεν τρώει για περισσότερο από μία ημέρα, επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας.

Μην ταΐζετε τη γάτα σας με:

Φαγητά που περιέχουν κρεμμύδια και σκόρδο, σταφύλια, σταφίδες, αβοκάντο, σοκολάτα, καφεΐνη, αλκοόλ και τροφές με υψηλή οξύτητα όπως πορτοκάλια, λεμόνια, τομάτες γιατί αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν από σοβαρά εώς ήπια προβλήματα όπως νεφρική ανεπάρκεια, αιμολυτική αναιμία και γαστρεντερίτιδα.

 ΠΗΓΗ : https://www.vetmenow.gr/diatrofi-tis-gatas/